
Zmodyfikowany flawonoid wspomaga remielinizację
9 września 2019, 11:42Naukowcy opracowali związek (S3) sprzyjający odbudowie osłonki mielinowej aksonów, która ulega uszkodzeniu w przebiegu różnych chorób, m.in. stwardnienia rozsianego (SR). Na łamach pisma Glia ukazał się ostatnio artykuł, którego autorzy opisali pomyślne zastosowanie S3 u myszy.

Wygwizdała sobie sławę
16 grudnia 2008, 09:27Spokój pracowników jednego z ogrodów zoologicznych w Waszyngtonie zakłóciło... gwizdanie jednej z przetrzymywanych w tym miejscu małp. Nigdy wcześniej nie zaobserwowano takiego zjawiska.

Małpa zwraca pokarm jak krowa
5 kwietnia 2011, 12:15Nosacze sundajskie (Nasalis larvatus) są pierwszymi małpami, u których odkryto mechanizmy obróbki pokarmu przypominające krowie. Okazuje się bowiem, że ci przedstawiciele makakowatych zwracają pokarm (odłykują) do jamy gębowej i ponownie go przeżuwają.

W Indiach duże koty jedzą głównie psy
16 września 2014, 06:26W zdominowanych przez ludzi rolniczych regionach Indii polujące nocą lamparty żywią się głównie... psami.

Kenijski rezerwat chwali się nosorożcami
25 lutego 2017, 09:37Kenijski rezerwat Ol Peleta Conservancy pochwalił się właśnie, że w ciągu 10 lat udało mu się dwukrotnie zwiększyć populację zamieszkujących go czarnych nosorożców. Dzięki mądremu zarządzaniu rezerwat poprawia nie tylko los zwierząt, ale i okolicznych społeczności.

Kawa okiem przyrodnika
28 września 2021, 11:56Już wkrótce przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji prof. Piotr Tryjanowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiedział, co kawa ma wspólnego z ptakami, zwierzętami i ochroną przyrody. Jak można się domyślić, nie chodzi wyłącznie o zoologiczne nazwy palarni i kaw czy symbole znajdujące się na opakowaniach i naczyniach. Ze śladem zwierząt mamy do czynienia już na samym początku, czyli wtedy, gdy ludzie odkryli właściwości kryjącej się w kawie kofeiny.

Rejon przestrzeni osobistej
31 sierpnia 2009, 11:00Znaleziono obszar mózgu, który odpowiada za odczucie przestrzeni osobistej. Dokonali tego badacze z California Institute of Technology (Caltech).

Kultury dziadków do orzechów
11 maja 2012, 15:25Sąsiadujące grupy szympansów wolą różne sposoby rozbijania orzechów, choć żyją praktycznie w takim samym otoczeniu. Oznacza to, że tak jak i my, dzieląc przestrzeń i zasoby, są w stanie podchodzić do nich na swój sposób, tworząc unikatową kulturę.

Dłoń człowieka bardziej prymitywna od szympansiej?
15 lipca 2015, 10:35Z analiz przeprowadzonych przez naukowców ze Stony Brook University wynika, że ludzka dłoń może być bardzie prymitywna od szympansiej.

Profil neurochemiczny mózgu zapewnił ludziom przewagę nad innymi naczelnymi
24 stycznia 2018, 13:42Różnice w chemii mózgu zapewniły ludziom (społeczną) przewagę na innymi naczelnymi.